Sok jó ember...

A khmer lakosság ca 70 %-a nő, köszönhető a vörös khmerek vérengzéseinek a 70-es években . Ekkor írtották ki az értelmiség javát is.....rengteg gyerek születik egy családban. Az 5 gyerek normális de nem ritka 10 sem. A hagyományok szerint a legidősebb fiú örököl mindent és a legidősebb lány gondoskodik a beteg, idős családtagokról, temetésekről.....a családok többnyire együtt élnek. Közösen viszik a vállalkozást.

A család az első és a legfontosabb értékük!

Nyugati, tipikusnak mondható "családmodellemmel" furcsán érzem magam, ha kérdeznek rólam. Nem értik, hogy miért jó az ha egyedül nyomjuk. Hát....átgondolom én is a szuper individualizmusom! Abszolut hisznek abban, hogy együtt, közösen jobban boldogulnak! Ez nem rizsa itt.....persze egymásra is vannak utalva. Szegények, de elégedettek azzal amijük van, boldog embereknek tűnnek, mindig mosoly és alázat van az arcukon. 

Nem sikerült lefotóznom a száguldó tuk-tuk-ból, de a kicsik simán ülve pancsolnak az útszéli térdig érő pocsolyában! Nagy boldogan!! 

Óvodai látogatásunk nagy élmény volt, csimpaszkodtak belénk a picik, szó szerint csüngtek rajtunk, mint a díszek a karácsonyfán.....az ajtón alig bírtunk bemenni! Fogunk még menni hozzájuk játszani, önkéntesként. Judit mesél róluk sokat, pl. azt is tőle tudom, hogy a gyerekek nem kapnak semmilyen oltást, azt tartják, hogy azzal erősödik az immunrendszerük, ha minél többen dajkálják őket, játszanak velük. Ezért aztán mindket is szívesen látnak ott!

A legnagyobb az volt, mikor tegnap -vasárnap lévén, az étteremben hátul a család valamit ünnepelt gondolom, mivel egy szerzetes is volt velük. Mindeközben persze kiszolgálták a vendégeket is, igaz kb 1 órát kellett várnom mire kihozták az ebédet, de itt mindenki türelmesen megvárja, míg megtörténnek a dolgok.

Közben vége lett a családi ebédnek és a meghívott családtagok távoztak. Egy kisbuszba, amit, ha jól számoltam max 12 személyes lehetett 20 felnőtt legalább ugyanannyi gyerek préselte be magát!!! 

Sok jó ember kis helyen is..... :-)

Erre jó példa volt az az utazás, amikor a hajós kiránduláshoz free pick-up gyanánt egy tuk-tukkal összeszedték a túristákat. Én voltam az első, majd egy rövid bevásárlás következett, aztán egy japán, utána 3 japán, aztán egy svájci lány, majd egy holland fiatal pár és a végén egy brit fiú!!! Igen! Jól számoltátok 9 ember préselődött össze a tuk-tuk-on plusz a sorőr! Van valami probléma? :-)